HTML

Diéta gyűjtemény

Diéta gyűjtemény

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Diéta epekő műtét után

2010.12.07. 21:43 naturicumtrend


A diéta alapkövetelménye a ZSÍR-, ROST- ÉS FŰSZERSZEGÉNYSÉG.

 

  1. A ZSÍRSZEGÉNYSÉG a legfontosabb követelmény, főleg az első 4 hétben a napi 50-60 g-ot ne haladja meg (0,8 g testsúly kg-ként). Műtét után fehérjehiányos állapotban az emésztőenzimek mennyisége csökken, ezért tanácsos az operatív beavatkozás után az étrendben a zsírzsegénységre törekedni. FŐZÉSHEZ LEHETŐLEG TELÍTETLEN ZSÍRSAVAKBAN GAZDAG ÉS ALACSONY OLVADÁSPONTÚ ZSIRADÉKOKAT használjunk, pl. RAMA MARGARIN (30 %-a kókuszolaj) NAPRAFORGÓOLAJ, VAJ - a megengedett napi mennyiséget figyelembe véve.

    A ROSTSZEGÉNYSÉG azt jelenti, hogy a durva, erősen raostos főzelék- és gyümölcsféléket ki kell hagyni az étrendből (az alábbiakban részletesen felsorolva ), helyette a főleg pektinkben gazdag fajtákat tanácsos fogyasztani pl. alma, birsalma, sárgarépa.

  2.  

  3. A FűSZEREK kötül az erős fűszerek, fekete bors, csípős paprika, torma kerülendő. Az enyhe fűszerekkel és ízesítőkkel az étrendet élvezetessebbé lehet tenni, ezek, a majoranna, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, zeller, zöldpetrezselyem, paradicsompüré, köménymag, kapor, szerecsendió, tárkony, kakukkfű, snidling, koriander.

Hazatérés után fogyasztható élelmiszeranyagok

Gabonák és gabonatermékek közül:

keksz, kétszersült, nem friss és meleg zsemle, kifli, zsúrkenyér, fehér- és burgonyás kenyér. Rizs, dara pirítva főzve, párolva, köretnek, vagy tejben főzve. Vékonyra nyújtott száraztészta - a 2. héttől fogyasztva - sovány tehéntúróval, darával, gyümölcsízzel ízesítve.

Húsok és húsfélék közül:

csirke-, galamb-, borjú-, házinyúl-, bárány-, sovány sertés és fiatal marha, sovány hal levesnek, vagy főzve, párolva, vagy teflonban, fóliában, római cserépedényben zsiradék nélkül sütve. Fogyasztható a borjú- és csirkemáj, sertésjava, sümegi, zala sovány gépsonka, fehérpecsenye, parízer, virsli, krinolin.

Tej és tejtermékek közül:

sovány, esetleg feles tej, tejes tea, tejeskávé, karamellás tej, világos kakaó, aludttej, joghurt, sovány kefír, friss sovány tehéntúrű, sovány sajtok (óvári, köményes Túró).

Tojás

2 hétig csak ételek készítéséhez (pl. vagdalthúsok, felfújtak, piskótafélék) felhasználva, lazított formában, később - EGYÉNI TűRőKÉPESSÉG SZERINT - lágy tojás, teflonban zsiradék nélkül sütve tükörtojás alakjába. Tanácsos a tojássárga magas cholesterin- tartalma miatt korlátozott mértékben fogyasztani!

Zöldség- és főzelékfélék közül:

a fent említett magasabb Pektin- tartalmú sárgarépa, valamint burgonya, paraj, sóska, fejes saláta, karfiül, tök, zsenge karalábé, kelbimbó, spárba, a paradicsom- 2. hétig turmixolva, szűrve, a zöldbab, zöldborsó- 2 hétig áttörve, utána áttörés nélkül fogyasztható. Ezekből a nyersanyagokból pürélevesek, főzelékek, köretek (kevés vajjal, Rama margarinnal, tejföllel, vagy aludttejjel ) készíthetők.

Gyümölcsök közül:

alma, bírsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack- pürélevesek, pürézett mártások, kompótok, jam, natúr gyümölcslevek formájában. NYERSEN a banán. A narancs és grape fruit - 2. hétig kipréselve gyümölcslé formájában-, utána az egész gyümölcs. A málna, eper, szőlő, ribiszke turmixolva, szűrve.

 

Diétalap.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-naturicum.blog.hu/api/trackback/id/tr332500744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása