HTML

Diéta gyűjtemény

Diéta gyűjtemény

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Diétás tanácsok az osteoporosis megelőzéséhez és kezeléséhez

2010.12.07. 22:01 naturicumtrend


Osteoporosisnak azt a betegséget nevezzük, amikor a csontok mennyisége csökken, a terhet viselő csontszerkezet megbomlik és ezáltal a csontok törékennyé válnak. Napjainkban egyre elterjedtebb betegség, melynek elsődleges oka a kalciumhiány.

Mit együnk a betegség megelőzése érdekében?

A megelőzés fokozott, de nem mértéktelen kalcium-, nyomelem- és vitaminbevitellel érhető el. Ezt kiegészíti az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás.

Az a tény, hogy az egy főre jutó tej- és tejtermékfogyasztásunk három év alatt, 1989-1992 között évi 190 kilogrammról 159,7 kilogrammra csökkent - és ez a mérséklődés tovább csökken -, hogy a húsfogyasztásunkon belül minimális a hal fogyasztása vagy a rostban, kalciumban gazdag barna kenyér helyett még mindig előnyben részesítjük a finom kiőrlésű fehér kenyeret és péksüteményt, sajnálatos táplálkozási tényező.

Életkor szerinti kalciumszükséglet: mg/nap
Újszülött (0-6 hónap) 400,   csecsemő (6-12 hónap) 600,   gyermek (1-10 év) 800,   ifjú (11-14 év) 1200,   felnőtt 800,   terhesség 1200 , változókor 1500, időskor 1200.

Terhesség alatt fokozódik a kalciumszükséglet, mivel a női szervezet saját kalciumháztartásából építi fel a magzat csontvázát, másrészt 30-35 év után a nők csontrendszerének kalciumtartalma csökken, azaz a meglévő készletből folyamatosan veszít a szervezet. A kor előrehaladtával csökken a női hormonok termelése, melynek következtében a kalcium megkötése és felhasználása romlik. Szervezetünk mindennap ürít bizonyos mennyiségű kalciumot. Évek múlásával a bélből való felszívódás romlik, melynek oka D-vitamin-hiány is lehet. A fokozott kalciumürülés, a hiányos felszívódás a csontok szilárdságának csökkenéséhez vezet. A hiányállapot kialakulása előtt, megelőzés céljából napi 900-1000 mg kalcium az ajánlott bevitel.

Csak a kalciumbevitel önmagában nem elégséges. A kalcium beépüléséhez D3-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok, magnézium, cink, szilícium, mangán, fluor, valamint foszfor szükséges. Táplálkozásunkban a kalcium és foszfor helyes aránya: Ca: P=1:1 arány. Ha a foszfor a táplálkozásunkban túlsúlyba kerül, "kalciumellenségként" viselkedik. Mit tegyünk, ha már a betegség kialakult?

Ha már a betegség kialakult, a diétás kezelés célja a kalciumegyensúly biztosítása. Ennek érdekében nagyobb mennyiségű kalciumbevitelre van szükség: 1500 mg/nap.

Mivel tudjuk ezt a mennyiségű kalciumot biztosítani?

A legnagyobb arányban a tej- és tejtermékek tartalmazzák, de jelentős mennyiségű kalciumot tartalmaz a szójabab, a teljes őrlésű liszt, a zabpehely, a rozskenyér, az olajos magvak, valamint a petrezselyem. A spenót, a sóska és a rebarbara szintén jelentős kalciumot tartalmaz, de oxálsavtartalmuk ezt megköti. A kakaó is "kalciumtolvajnak" számít, ezek az élelmiszerek nemcsak saját kalciumtartalmukat kötik meg, hanem a velük egy időben fogyasztott más élelmiszerekből eredőt is.

A tengeri halak (szardínia, makréla) a kalciumon kívül még egy nagyon fontos vitamint, a D-vitamint is tartalmazzák, melynek döntő szerepe van a kalcium bélből való felszívódásában és a csontokba történő beépülésében, vagyis a kalcium-anyagcserében. A táplálékkal általában elegendő mennyiségű D-vitamin jut a szervezetünkbe. Ehhez nagy segítséget nyújt még a D-vitaminnal dúsított margarin. A bőrünket érő napfény hatására szervezetünk D-vitamint állít elő. Ha azonban valaki nem tartózkodik eleget a napon és nem fogyaszt az említett ételféleségekből, hiánya is lehet ebből a nagyon fontos vitaminból. Ésszerű napozással, D-vitamin-tartalmú ételek fogyasztásával javítható a kalcium felszívódása.

A diétás terápiához szükséges nyomelemek, aminosavak és vitaminok egy sokoldalú vegyes táplálkozással biztosíthatók. Néhány táplálkozási tanácsot azonban figyelembe kell venni:

  • húsok és felvágottak fogyasztásának csökkentése, ezzel együtt az állati eredetű zsírok redukálása;
  • részesítsük előnyben a hidegen sajtolt olajokat (olíva, szezám, napraforgó);
  • csökkentsük a felesleges energiabevitelt, takarékoskodjunk a zsírokkal és a cukorral;
  • minél gyakrabban fogyasszunk halat;
  • desszertnek túrót, joghurtot és gyümölcsöt készítsünk;
  • a nyers gyümölcs és zöldség egészségesebb, mivel tartósítót nem tartalmaz.

A kalciumgazdag étrend biztosításakor nemcsak a tejre és tejtermékekre kell gondolnunk, hiszen ezek bőséges, mértéken felüli fogyasztásának határt szab a viszonylag magas zsírtartalmuk, ezzel felesleges energiát juttatunk a szervezetünkbe. Ez pedig sem az egészséges, sem az osteoporosisos beteg számára nem előnyös.


drinfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-naturicum.blog.hu/api/trackback/id/tr602500797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása