HTML

Diéta gyűjtemény

Diéta gyűjtemény

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Idült májbetegek diétája

2010.12.07. 22:07 naturicumtrend


A legfontosabb - gyakran enni, egyszerre mindig keveset. Ügyelni kell arra, hogy a diétában elegendő testépítő és májvédő fehérje legyen (tej, tejtermékek, hús, húskészítmények, tojás), minden étkezésre elosztva.

Az említett fehérjeforrásokból a szokásos adagokat kell csupán elfogyasztani, és nem többet (1 tojás, 2 dl tej, 1 kockasajt, 10 dkg hús egy - egy étkezésre). Akkor hasznosítja jól a szervezet a táplálék fehérjéit, ha elegendő energiát is kap, főként zöldség-és főzelékfélékben, gyümölcsben, valamint burgonyában, de köretek készítéséhez a rizs és a tésztafélék is felhasználhatók. Idült májbetegségben a zsiradékok emésztése rendszerint csökken, ezért ezek használatát mérsékelni kell.

Az idült májbetegség egyes formáiban vizenyő gyűlhet össze a hasüregben, ilyenkor erősen csökkenteni kell a sózást és a sóban (nátriumban) gazdag táplálékok (pácolt-, füstölt húsok, stb.) fogyasztását. A fűszerezéskor csak a drasztikus, erős hatású fűszerek korlátása szükséges, enyhe fűszereket (édes fűszerpaprika, zöldpetrezselyem, vöröshagyma, gomba stb.) szabad ízesítésre használni.

Egyes májbetegségekben a szervezet rosszul dolgozza fel a fehérjéket, ezért ekkor csökkenteni kell a táplálékkal elfogyasztott fehérjemennyiséget. Általában ilyen esetben naponta 40 - 60 g fehérjét engedélyeznek a diétában. Fontos, hogy ez a kevés fehérje állati eredetű legyen, azaz tejből, tejtermékekből, húsokból, húskészítményekből, tojásból származzon, ezek helyett a növényi fehérjéket (kenyér, tésztafélék, rizs, hüvelyesek) kell erősen csökkenteni.

Sok beteg úgy véli, hogy a táplálékok rostjai számára ártalmasak. Valójában nem a rosttartalom, hanem a rosttartalmú táplálékok elkészítésekor gyakran jelentős mennyiségben felhasznált zsír váltja ki a puffadást, hányingert, émelygést, hányást, hasi fájdalmakat, tehát az ételkészítéskor elsősorban a felhasznált zsiradékok minél nagyobb arányú csökkentésére kell ügyelni.

Húsok

Zsírszegény sertés-, marha-, baromfihús, sovány hal, borjú, házinyúl húsa felhasználható az étrendben. Általában egy - egy étkezésre 8 - 10 dkg mennyiségben célszerű elkészíteni főzve, egyben sütve natúrszeletnek, rostonsültnek, húsgombócnak, egyben sült vagdaltnak, töltött húsnak, párolt szeltnek stb. Alufóliában, teflonedényben, kuktafazékban, cserépedényben, nyárson, roston, grillben és természetesen hagyományos edényekben is elkészíthetők.

Ha a fehérje engedélyezett napi mennyisége 4 - 6 dkg, akkor a nyers hús mennyiségét étkezésenként 5 - 6 dkg-ra kell csökkenteni. Az elkészítési mód ilyenkor is a főzés, sütés, párolás.

Húskészítmények

Zsírszegény gépsonka fehérpecsenye, lángolt karaj, sonkaszalámi étkezésenként 3 - 5 dkg mennyiségben fogyasztható. A vörösárúk napi adagja általában 3 - 4 dkg (párizsi, virsli, krinolin). A zalai felvágott, valamint a marhanyelv étkezésenként ajánlott mennyisége 3 - 6 dkg. A többi húsipari termék (szalámi, kolbász, stb.) igen kis mennyiségben ízesítésre használható. Az említett mennyiségek 2 - 3 szeletnek felelnek meg.

Belsőségek

A marha-, sertésmáj, szív, tüdő zsírszegényen elkészítve fogyasztható.

Tej és tejtermékek

Naponta 3 - 4 dl tej fogyasztása javasolt. A savanyított tejtermékek ebbe a mennyiségbe beleértendők. A sovány tehéntúró étkezésenként ajánlott mennyisége 4 - 6 dkg. Sajtokból naponta 2 - 4 dkg ajánlott, mivel zsírtartalmuk 20 % felett van.  A tejföl, tejszín, vaj  fogyasztása  önálló  ételként  nem  javasolt,  csupán 1 - 3 g-os mennyiségekben az ételek elkészítéséhez alkalmazhatók (1 késhegynyi, 1 kávéskanálnyi).

Tojás

A zsírszegényen elkészített tojásételek napi 1 - 3 db tojás felhasználásával tetszés szerint fogyaszthatók (főtt, lágy, omlett, töltött, tojássaláta, tojáskrém, valamint diétás rántotta). Ha a fehérjefogyasztás korlátozott, akkor naponta csak 1 - 2 db tojást szabad enni.

Zsiradékok

Az engedélyezett zsírmennyiségen belül Rama margarint, napraforgóolajat, tejzsiradékokat célszerű alkalmazni az ételek elkészítéséhez. E célra naponta 1 - 3 dkg zsiradék használható.

Zöldség- és főzelékfélék

A színesfőzelékek közül a fejes saláta, sóska, paraj, paradicsom, karfiol, karalábé, cékla, spárga, főzőtök, sütőtök, zöldborsó, zöldbab, zöldpaprika, újhagyma, uborka, kelbimbó, patisszon, padlizsán, kelkáposzta, új fejes káposzta fogyasztható főzve, párolva, gőzben főzve, habart főzeléknek, diétás rántással sütve, rakva, töltve, salátának, turmixitalnak elkészítve. A száraz hüvelyesek áttört főzelékként ajánlottak - abban az esetben, ha a fehérjefogyasztás korlátozott, ezeket a nyersanyagokat nem szabad felhasználni.

Burgonya

Zsírszegényen elkészítve minden változatban ajánlott.

Búzadara, rizs

Zsírszegényen elkészítve önálló ételként és ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt fogyaszthat. A fehérjefogyasztás korlátozása esetén csak napi 1 - 3 dkg mennyiség javasolt.

Kenyér, péksütemények, tésztafélék, édességek

Kenyérből és péksüteményből naponta 20 dkg, illetőleg 4 - 5 db fogyasztható, de csak szikkadt formában. A kifőtt tészták közül a zsírszegényen és lazított formában elkészített, vékonyra nyújtott és cérnametéltre vágott változatok ajánlottak. Az omlós, hajtogatott, kelt, vagy tejszínnel, vajjal töltött tészták, édességek nem fogyaszthatók. A fehérjefogyasztás korlátozása esetén a kenyér és tésztafélék csak kisebb mennyiségben kerülhetnek az étrendbe. Ilyenkor javasolt napi mennyiségük 10 - 15 dkg. Ha a só csökkentése is szükséges, akkor csak a sószegény kenyér fogyasztása megengedett.

Gyümölcsök

A puha érett gyümölcsök nyersen, párolva, főzve és gyümölcskészítmények formájában javasoltak. Igen fontos a natúr gyümölcslevek, turmix italok és gyümölcspépek fogyasztása is. Naponta 15 - 25 dkg nyers gyümölcs ajánlott. Az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, mák) magas zsírtartalmúak, ezért fogyasztásukat korlátozni kell.

Fűszerek, ízesítők

Az erős, csípős paprika, fűszerpaprika, feketebors, mustár, torma tilos, a túlzott sózás sem célszerű. Ezeken kívül az összes ízesítő, fűszer, fűszernövény használata megengedett.

Élvezeti cikkek

Tea, korlátozás nélkül, a kávé, kakaó csak kis mennyiségben ajánlottak. Az ásványvizek (elsősorban a szénsavmentes), light üdítő italok korlátozott mennyiségben fogyaszthatók. Az alkohol tilos!

 

 

drinfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-naturicum.blog.hu/api/trackback/id/tr742500816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása