HTML

Diéta gyűjtemény

Diéta gyűjtemény

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Diéta a köszvényes betegek részére

2010.12.07. 21:42 naturicumtrend

Diéta a köszvényes betegek részére

A köszvény lényege a purinanyagcsere zavara, amelynek következtében a húgysav felszaporodik a vérben, majd lerakódik az ízületekben, miközben fájdalmakkal járó heveny vagy idült ízületi megbetegedéseket okoz.

A köszvény étrendi kezelése

A köszvény kizárólag embereken előforduló betegség, melynél mind a vérben, mind a szövetekben megnövekszik a húgysav mennyisége. A húgysav a fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik:

 

  • anyagcsere-folyamatok során,
  • sejtek pusztulásakor,
  • egyes táplálékaink alkotórészeiből.

A köszvény kialakulásáért felelős:

  • a fokozott termelődés,
  • a csökkent húgysavkiválasztás.

Ha túl sok húgysav keletkezik vagy táplálékainkkal túl sok jut a szervezetbe, illetve ha nem távozik elég gyorsan és tökéletesen, kialakul a köszvény.

Vannak gyógyszerek, melyek elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből, ennek ellenére az étrend és az életmód váltására szükség van. Ehhez gyakran társul a cukorés zsíranyagcsere zavara is. A betegek többsége túlsúlyos, mely szoros összefüggést mutat a mozgásszegény életmóddal és a fehérjedús táplálkozással.

A diéta célja:

  • a vér húgysavszintjének csökkentése,
  • a testsúly normalizálása.

A helyes táplálkozás főbb szempontjai

  1. A magas purintartalmú élelmiszerek kerülése.
  2. Bő folyadékbevitel (napi 2-3 liter: ásványvíz, víz, tea, gyümölcslé).
  3. Bőséges gyümölcsés zöldségfogyasztás.
  4. Alkoholtilalom.
  5. Erős fűszerek kerülése.
  6. Testsúlynak megfelelő energiabevitel.

Ne fogyasszuk a különösen magas purintartalmú élelmiszereket! Kocsonyahúsok, vese, velő, máj, szív, kagyló, lazac, hering, szardínia, élesztő. Fogyasztásukat kerüljük, vagy ritkán, kis mennyiségben fogyasszuk a magas purintartalmú élelmiszereket! Szalonna, tonhal, libahús, makréla, galamb, pisztráng, pulyka-, borjú-, szarvashús és a száraz hüvelyesek.

A mérsékelten magas purintartalmú élelmiszerek a következőképpen építhetők az étrendbe!

Húsok közül: sovány marha-, sertés-, csirke-, kacsa-, nyúlhús. Ezeket párolva, főzve, főtt gombócnak, húspudingnak és felfújtnak készítsük el. A napi fehérjeszükséglet biztosításához 5-7 dekagrammos mennyiségben javasolt fogyasztani. A hús purintartalma csökkenthető, ha a főzőlevét leöntjük. Ezért a húsleves fogyasztása nem javasolt. Kerüljük a zsíros, panírozott és füstölthús-készítményeket.

Zöldfőzelékek közül: kelbimbó, kukorica, spenót, karfiol, kelkáposzta, gomba, zöldborsó.

 

A kiváltó okok között szerepel a bőséges táplálkozás, az elhízás, a nagyobb mennyiségű hús, zsíros ételek, illetőleg szeszes italok fogyasztása. Ebből következik, hogy az ilyen betegségben szenvedők kerüljék az egyszeri bőséges, nagyobb mennyiségű húsfogyasztást, és tartózkodjanak a szeszes italok fogyasztásától.

A vérben kimutatható, emelkedett húgysavmennyiség egy része a szervezetbe kerülő purinbázisokból keletkezik, ezért az orvos purinszegény étrendet ír elő. Az engedélyezett napi purinfogyasztás ebben a betegségben nem több mint 100-200 mg. A diéta összeállításánál ezért ismerni kell az egyes élelmiszerek purintartalmát.

Igen alacsony,5 mg/100 g purint tartalmaz a tej, a tejtermékek a sajt, a túró, további a saláták és a gyümölcsök.

Alacsony, 10 mg/100 g purintaitalommal rendelkezik a fehér kenyér, a burgonya, a paradicsom, a főzőtök, a karalábé, a sárgarépa, a retek, a cékla. Ezeket az élelmianyagokat nyugodtan fagyaszthatja a köszvényben szenvedő beteg.

Jelentós, 60-100 mg/100 purint tartalmaz a sertés-, a mar-ha-, a baromfihús, a tengeri és az édesvízi halak, a bab, a borsó és a lencse. Ezek az. élelmiszerek mérsékelten szerepelhetnek az étrendben.

Igen magas, 200 mg/100 g purintartalma van a májnak, a vesének, az olajos szardíniának, a húskivonatokban gazdag ételeknek, mint például a húsleves és a kocsonya. Ezektől az ételektől tartózkodjék a köszvényes beteg.

A zsiradékok fogyasztását is korlátozni kell, ezért a húsokból a zsúrszegény, sovány húsokat és húskészítményeket kell a diétában a köszvényes beteg részére adni. Célszerű a zsírszegény, kor-szerű ételkészítési eljárások (teflonedény, alufólia stb.) használata, mert így zsírszegény és ízletes ételeket lehet készíteni.

Az élvezeti szerek közül az alkoholtartalmú italok fogyasztása tilos, de a kávé és a tea élvezete megengedett, mert a bennük található purinokat a szervezet nem használja fel a húgysavképzéshez.

Diétalap.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-naturicum.blog.hu/api/trackback/id/tr532500737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása