HTML

Diéta gyűjtemény

Diéta gyűjtemény

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Diéta gyomorműtét után

2010.12.07. 21:44 naturicumtrend


 

  1. Műtét után az operált gyomor tartályfunkciója még nem megfelelő, a táplálkozási szokásoknál figyelembe kell venni a megváltozott anatómiai viszonyokat. A gyomorcsonk kicsi, ha a beteg műtét után korán és egyszerre nagy mennyiségű táplálékot fogyaszt, az aránytalanság kifejezett panaszokat okoz. A diétában FONTOS A FOKOZATOSSÁG, gyakori, kis étkezéseket javasolunk, jól emészthető formában elkészítve, étkezések során a táplálék egyszeri mennyiségét fokozatosan növeljük. Fontos a tökéletes rágás, a lassú, nyugodt étkezés. A túl forró és túl hideg ételek, italok fogyasztását tanácsos kerülni.

  2. A DIÉTA KALÓRIA- ÉS FEHÉRJEDÚS, VITAMINOKBAN ( főleg B1 és B2 ) ÉS VASBAN GAZDAG LEGYEN, mivel gyomorcsonkálás után az elégtelen táplálkozás, indokolatlanul szigorú diétás megszorítások következtében fehérjehiány, vérszegénység, vitaminhiány, fáradtságérzés léphet fel.

  3. A műtét után fellépő gyorsult gyomorürülés következtében a táplálkék nem tud megfelelően keveredni az emésztőnedvekkel, ez indokolja, hogy a diéta elkészítésénél A TELÍTETLEN ZSÍRSAVAKBAN GAZDAG ÉS AZ ALACSONY OLVADÁSPONTÚ ZSIRADÉKOKAT (Rama margarin, napraforgó olaj, vaj, tejszín, baromfizsír,) RÉSZESÍTSÜK ELŐNYBEN.


    GYOMORCSONKOLÁS UTÁN AZ EMÉSZTÉSRE VONATKOZÓANN FONTOS TUDNI, hogy műtét után az addig emelkedett savtermelés a normális érték alatt van, ezért műtét után a tapasztalat szerint ELŐNYÖSEBB A SÓS JELLEGŰ, ENYHÉN SAVANYKÁS ÉS ENYHÉN

  4. FŰSZEREZETT TÁPLÁLÉK. A FŰSZEREK KÖZÜL a fekete bors, csípős paprika, mustármag kivételével minden enyhébb füszerfajta és ízesítő FELHASZNÁLHATÓ; majoranna, köménymag, édes paprika, zöldpetrezselyem, zeller, snidling, kapor, szegfűszeg, babérlevél, fahéj, vanília, szerecsendió, gyömbér, koriander, citrom, ecet, "UNIVER" vöröshagyma-, zöldségkrém.

    Mindezen szempontok figyelembevételével az otthoni táplálkozásra vonatkozó

 

GYAKORLATI TANÁCSOK A KÖVETKEZŐK

Hazatérés után az 1. HÉTEN 6-7 SZERI ÉTKEZÉS javasolt naponta.

FOGYASZTHATÓ ÉLELMIANYAGOK:

GABONÁK ÉS GABONATERMÉKEK KÖZÜL: sós keksz, kétszersült, zsemle, zsúrkenyér, burgonyás kenyér, rizs, dara, - főzve, párolva pirítva- köretnek, vagy krémleves formájában elkészítve.

HÚSOK, HÚSFÉLÉK KÖZÜL: csirke-, galamb-, borjú-, bárányhús, házinyúl, levesnek, vagy főzve, párolva, vagy teflonban, fóliában sütve, vagy vagdalt húsok, húsfelfújtak formájában, a hal roston sütve vagy zöldséges hallevesnek elkészítve, gépsonka, fehérpecsenye, sertésjava, parizer, virsli, zalai, sümegi, májkrém.

TOJÁS: lágy tojás, tükörtojás, buggyantott tojás alakjában, vagy ételek készítéséhez felhasználva; levesbe, főzelékbe habarva dúsítás céljából, vagy különböző felfújtak készítéséhez (hús-, rizs-, dara-, túrófelfújt).

TEJ ÉS TEJTERMÉKEK KÖZÜL: aludttej, joghurt, gyümölcsös joghurt, kefír, vaj, tehéntúró, sajtok. Tejföl, tejszín- ételek ízesítésére.

ZÖLDSÉG-ÉS FŐZELÉKFÉLÉK KÖZÜL: zsenge, rostszegény fajták, vagy konzervek, mirelite áruk. Burgonya, paraj, sóska, sárgarépa, tök, zöldbab, zöldborsó, pürézve főzeléknek, vagy köretnek, vagy püré- krémlevesnek elkészítve.

GYÜMÖLCSÖK KÖZÜL: alma, cseresznye, meggy, őszibarack, birsalma, pürélevesek, pürézett mártások, kompótok, jam, natur gyümölcslé formájában.

Az aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, egres, ribiszke) turmixolva, szűrve fogyaszthatók.

A 2. HÉTEN: át lehet térni a napi 5-SZÖRI ÉTKEZÉSRE, a fentiekhez hasonló élelmianyagok és táplálékok étrendbe állításával.

A 3. HÉTEN: a zöldfőzelékeket áttörés nélkül lehet elkészíteni, BŐVÍTENI lehet a fent felsoroltakat zsenge karalábéval, karfiollal, kelbimbóval.

A 4. HÉTEN: az étrendet ki lehet egészíteni sovány sertés-, fiatal marhahússal, pulykahússal, májjal, sertésszívvel, sertésvesével, olajos hallal.

Az olajos magvak közül a gesztenye, dió, mandula, mogyoró ételek ízesítésére felhasználható.

Az étrend BŐVÍTHETŐ - HA PANASZT NEM OKOZ!- cukrászi késztítményekkel, vékonyra nyújtott száraz tésztákkal.

Az 5. HÉTTŐL: kezdve fokozatosan rá lehet térni a KÖNNYŰ, VEGYES ÉTRENDRE, HANGSÚLYOZVA az állati eredetű fehérjében, B1 és B2 vitaminban, vasban gazdag élelmianyagok étrendbe állítását.

ÁLLATI EREDETŰ FEHÉRJÉBEN GAZDAG ÉLELMIANYAGOK

tojás, tej, tejpor, tejtermékek közül a túró, a sajtok, a joghurt, a kefír, az aludttej.

Húsok és húskészítmények közül; galamb-, csirke -, házinyúl-, bárány-, borjú-, sovány sertés- és marhahús, máj, gépsonka, fehérpecsenye és a hal.

B1 VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMIANYAGOK:

hús, máj, sertésszív- és vese, gépsonka, tojássárga, kel, kelbimbó, zöldbab, zöldborsó, spárga, paradicsompüré, banán, dió, mogyoró, gesztenye.

B2 VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMIANYAGOK:

a fenti húsok, olajos magvak, főzelékfélék mellett a tejtermékek (főleg a sajtok ), a tojás, paraj, sóska, fejes saláta, egres.

VASBAN GAZDAG ÉLELMIANYAGOK:

hús, máj, zöldfőzelékek (paraj, kelbimbó, sóska, zöldborsó, sütőtök) szójaliszt, vargánya gomba, csipkebogyó, ribiészke, vegyes íz, sárgabarack íz, csokoládé, kakaó.

 

A DIÉTÁS MEGSZORÍTÁSOK TAPASZTALATOKRA ÉPÜLJENEK, GYAKRAN ELŐFORDUL A TEJRE (ralatív lactase-hiány), ÉS MINDIG A CUKROS FOLYÉKONY ÉTELEKRE (dumping syndromára való hajlam) VALÓ ÉRZÉKENYSÉG!

KERÜLNI KELL

a túlságosan zsíros, erősen fűszerezett ételek, rostban gazdag, tömeges főzelékfélék (lencse, száraz bab, száraz borsó, káposzta), friss, meleg pékáruk, zsírban sült tészták, meleg, kelt tészták, zsíros töltelékáruk (disznósajt, csabai, házi füstölt-kolbász, hurka), valamint a szénsavas italok fogyasztását

Első héten

A beteg a műtét utáni 10-12. napon távozik a klinikáról. Naponta többszöri étkezés, hatszor, hétszer is. Táplálékul szolgálnak: tej, tejeskávé, kétszersült, pirított zsemle, tejbendara, gyumölcsnedvek, almapüré, kompótok, könnyű nem zsíros levesek, borjúvelő, borjúmirigy, csirke, borjúbecsinált, vagdalthús, felfújtak és burgonyapüré.

Második héten

áttérhetünk az ötszöri étkezésre.

Reggeli: tej vagy sodó, köménymag leves, zsemle pirítva;
Tízórai: méz, vaj, pirított zsemle, vagy kétszersült;
Ebéd: leves (nem zsíros), borjúsült, burgonya vagy zöldségpüré, csirkesült, felfújtak, kompót;
Uzsonna: tej, tejeskávé, kétszersült, méz, gyümölcsíz;
Vacsora: vagdalthús, burgonya, zöldségpüré, kompótok.

Harmadik héten

Reggeli: tej, tejeskávé, gyümölcsízek, zsemle, lágytojás;
Tízórai: tejeskávé, zsemle, méz, kompót, nem zsíros sonka;
Ebéd: leves tetszés szerint, borjú vagy csirkesült, zöldfőzelék franciásan, felfújtak , piskóták, könnyű sajtok;
Uzsonna: mint a reggeli;
Vacsora: mint az ebéd.

Negyedik héten

Ha diétahiba nem történt, kiegészíthetjük az étrendet passzírozott füzelékkel, nem rágós marhahússal hallal és cukrászsüteménnyel.

TILOS!!!!! A nagyon zsíros ételek, állott ételek, fűszeres és alkoholos ételek, illetve italok, a kelt és gyúrt tészták, kolbász, töltöttkáposzta, szárazbabfőzelék (passzírozás nélkül ) fogyasztás.

Ötödik héttől

kezdve: lassan, fokozottan rá lehet térni a vegyes étrendre, de ilyenkor is vigyázni kell, hogy túl zsíros ne legyen, se erősen fűszeres ételt ne fogyasszunk. Alkoholos italt ne igyunk semmilyen formában sem! A tömeges főzelékektől ( kel, káposzta, karalábé) óvakodjuk. Ajánlatos ezek helyett a paraj, zöldbab, zöldborsó franciása, vagy angolosan elkészítve. Hideg felvágottaktól, hentesáru figyasztásától óvakodjunk. Az ételeket jól rágjuk meg, Székrekedés esetén igyunk éhgyomorra 1 pohár langyos cukros fizet.

LASSAN EGYÜNK!

 

Diétalap.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-naturicum.blog.hu/api/trackback/id/tr982500749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása