HTML

Diéta gyűjtemény

Diéta gyűjtemény

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Diéta hasnyálmirigy gyulladás után

2010.12.07. 21:46 naturicumtrend


A pancreasnedv elválasztás ingerének csökkentése szükség szerint, több napos koplaltatás után folyékony, folyékony-pépes, szénhidrát, majd fehérje tartalmú, zsír- füszer- rostszegény az étrend.

Az étkezés megkezdése után az ötödik héttől fogyasztahtó csak zsiradék, étolaj, vagy vaj, Réma margarin formájában, legfeljebb napi 10 g-os adagban, mennyisége fogozatosan emelhető napi 20-40 g-ra. ( enzim meghatározás normalizálódás alapfeltétel). Alkohol fogyasztása tilos! Ha egyidejűleg cukorbetegség is fennáll, illetve az Insulin-termelés is károsodott, akkor natív cukrok nem fogyaszthatóak és a szénhidrát mennyiségét is meg kell szorítani.

 

A teljes koplalás után felhasználható nyersanyagok, ételféleségek:

zsír nélkül készített, sós, rántott leves,
pirított zsemle, keksz, kétszersült,
héjában főtt vagy sült burgonya,
kevés cukorral készített almakompót, elmamártás, almaleves.
Főtt sárgarépa, tej, zsír felhasználása nélkül, kevés cukorral készített sárgarépafőzelék.
A szigorú diétát a fokozatos fehérjebeépítés követi, napi 60-80 g sovány főtt, darált csirke vagy sertéshús adásával.
Ha ez panaszokat nem okoz, kis mennyiségű tej (80-100 ml) adását kezdjük, ételekbe keverve, majsd sovány tehéntúrót, sovány sajtot, Óvári, sovány gépsonkát, fehérpecsenyét fogyaszthat a beteg.

Felhasználható nyersanyagok, gabonafélék és készítmények:

Búzadara, rizs, főzve, szárazon pirítva, zabpehely.

Húsok, húskészítmények:

Zsírszegény húsfélék: fiatal csirke, sovány sertés, sovány hal, sovány galamb, nyúl, borjúhús, sovány csirkemáj, főzve, teflonban alufóliában zsiradék nélkül párolva, sütve, római cserépedényben zsiradék nélkül elkészítve, sovány gépsonka, sertésjava.

Tej- tejterméke:

tej 50-100 ml mennyiségben, ételekbe keverve, sovány tehéntúró, sovány sajt (Óvári, Túra, Tenkes, köményes)

Zöldség-, főzelékfélék:

Burgonya, sárgarépa, paraj, főzőtök, fejessaláta, zsiradék nélküli levesnek köretnek, főzeléknek elkészítve, habarással.

Gyümölcsök:

alma, őszibarack, csak kompótnak, levesnek, mártásnak, turmixitalnak, szűrve elkészítve.

Tiltott élelmianyagok:

alkohol, puffasztó főzelékek (káposztafélék) aprómagvas gyümölcsök, rostdús gyümölcsök, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, mák) szárazhüvelyesek, szárazbab, sárgaborsó, lencse, sertés zsír, baromfizsír, hízott állatok húsa, liba mája, zsíros, fűszeres, füstölt húsfélék, töltelékfélék, disznósajt, kolbász, sonka, császárjhús, tejszin, tejföl, érlelt túrók, füszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma, zeller.

Ezt a diétát mindaddig tartani kellm amíg a laboratóriumi eredmények alapján a kezelőorvos indikoltnak tartja.

 

Diétalap.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-naturicum.blog.hu/api/trackback/id/tr252500753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása