HTML

Diéta gyűjtemény

Diéta gyűjtemény

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Diéta szívinfarktus után

2010.12.07. 21:48 naturicumtrend


A diéta a beteg állapotához igazodik, jellemzője a csökkentett energiafelvétel, csökkentett zsiradék, kevés só és bőséges kálium- és magnéziumfogyasztás.

Az ételek készítéséhez többszörös telítetlen zsírsavakat és E-vitaminban gazdag napraforgóolajat, a kis étkezésekhez, a hideg vacsorákhoz csökkentett zsírtartalmú A-vitamindús margarint használjunk.

Igyekezzünk a kívánatos testsülyt megtartani, a felesleges kilók megterhelik a szív munkáját. Az ételek édesítéséhez kevés cukrot használjunk, mert a cukor zsírrá tud alakulnia szervezetben. A konyhasó megköti a vizet, ami ugyancsak terhet jelent a szívműködés számára.

Az étrend legyen gazdag a szívizomzatot védő káliumot, magnéziumot, diétás rostot és béta-karotint tartalmazó -zöldség-és főzelékfélékben, gyümölcsökben.

Az E- és A-vitamin, illetőleg előanyaga, a béta-karotin mint antioxidánsok jutnak szerephez. Hazai vizsgálatok során már korábban megfigyelték, hogy- kakasokban, törpesertésekben A-, illetőleg E-vitamin adásával a szívizomzatban, a táplálkozási tényezőkkel kiváltott infarktoid elváltozásokat ki lehet védeni.

Újabb megfigyelések igazolták, hogy az A-vitamin előanyagát képező béta-karotin jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát, ami megerősíti a korábbi megfigyeléseket, és a karotinban gazdag színes főzelékfélék és gyümölcsök bőségesebb fogyasztásának szükségességét.

A jelen évtized kutatásai világítottak rá, hogy negatív össze-függés tapasztalható a plazma E-vitamin-tartalma és az infarktus következtében fellépő halálozás között. Nagyszámú vizsgálat bizonyította, hogy azoknál az egyéneknél, akik étrendjüket E-vitaminnal egészítették ki, jelentős százalékban csökkent a szív-infarktus kockázata. Az E-vitamin kedvező hatását a módosult, oxidált LDL koleszterin létrejöttének gátlásával magyarázzák.



A szívinfarktusban szenvedett beteg életvitelét is alakítsa tudatosan.

Naponta sétáljon szabad levegőn, és végezzen az állapotának megfelelő mozgást.

Tartózkodjék a dohányzástól mint a szívinfarktus egyik veszélyeztető tényezőjétől.

Az alkoholos italok fogyasztása károsítja az anyagcsere-folyamatokat és emeli a vérzsírszintet.

Vérnyomása alakulását rendszeresen kísérje figyelemmel, a magas vérnyomás ugyancsak fő veszélyeztető tényezője a szívinfarktus kifejlődésének.

Ellenőriztesse a vér koleszterinszintjét, és annak megfelelően alakítsa táplálkozásában a zsír- és a koleszterinfogyasztást.

Derűs életvitellel tanulja meg a kockázati tényezőt jelentő negatív stresszhatások feloldását. Az egészséges derű a legjobb fegyver a negatív stresszhatások ellen.

Önstresszelést, az élete gyertyájának két végén való égetését ne végezze se anyagi, se karrier iránti vágy elérése érdekében..

Diétája és életvitele beállításánál kérje ki orvosa tanácsát és útmutatásait, azokat gyógyulása érdekében tartsa be.

informed

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-naturicum.blog.hu/api/trackback/id/tr142500764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása