HTML

Diéta gyűjtemény

Diéta gyűjtemény

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Syncumárt szedő betegek diétája

2010.12.07. 22:13 naturicumtrend


Már régóta terveztük, hogy egy egyszerű és rövid tájékoztatást nyújtsunk a diéta szerepéről a Syncumart szedő betegeiknek, mert az befolyásolja az egyéni gyógyszer adagot.


A dolog lényege, hogy a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje, a prothrombin képződéséhez K vitamin kell. A Syncumar azonban gátolja a K vitamin hatását, ezért nehezebben alvad a vére, ha valaki Syncumart szed.

 Nyilvánvaló, hogy a túl sok Syncumart szed valaki, akkor nagyon a gátolt a vér alvadása, azaz veszélyesen vérzékennyé válik, ha viszont túl keveset, akkor még könnyebben kaphat újból trombózist a nem kellő mértékű véralvadásgátló hatása miatt.

 Ezért a cél az, hogy meghatározott mértékű alvadásgátlót hozzunk létre. Ezt úgy érjük el, hogy egyénileg kiválasztjuk azt a Syncumar adagot, amely a prothrombin szintet az eredeti (normál) érték 20 és 30%-a közé csökkenti.

Tapasztalat szerint a betegekben nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető. Van olyan betegünk, akinek napi 1  tabletta Syncumart kell szedni ehhez, de van olyan, aki napi 5 tablettára szorul.
Azt a különbözőséget több tényező okozza, de az egyik az, hogy az emberek különböző mennyiségben fogyasztanak K vitamin tartalmú élelmiszert. Mivel a Syncumar a K vitamin ellen hat, nyilvánvaló, hogy ha valaki olyasmit eszik, amelyben sok a K vitamin, több Syncumart kell szednie.
Amikor a kórházban beállítjuk az egyéni Syncumar adagot, akkor az a kórházi koszthoz viszonyítva megfelelő: ha a beteg otthonába távozik és megváltozik az étrendje, változik a Syncumar-szükséglete is: rendszerint emelni kell az adagot, hiszen odahaza általában több gyümölcsöt, paradicsomot, salátát fogyasztanak.

Betegeinkben is tapasztaltuk, hogy mennyire befolyásolja a diéta a Syncumar szükségletet: ha valaki egyszerre sok zöldséget vagy gyümölcsöt evett (melyekben sok a K vitamin) megemelkedett a prothrombin szint, és emelünk kellett a Syncumar adagját, hogy ismét a 20 és 30% közé csökkenjen. Ezért rendszeresen figyelmeztettük a mi általunk ellenőrzött betegeket, hogy kerüljék az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztását.

Ez általában használt is, mert a gyógyszert rendszeresen szedő, és rendszeres ellenőrzéseken szabályszerűen (általában két havonként) megjelenő betegeinknél a prothrombin-szint az esetek többségében a kellő (20 és 30%) közötti értékben van. Mégis előfordult, hogy "váratlanul" megemelkedett a prothrombin-szint, mert a beteg olyasmit evett nagyobb mennyiségben, amelyben sok K vitamin volt, de ő erről nem tudott. Ezért éreztük szükségesnek, hogy ezt a tájékoztatást megadjuk.
A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K vitamint a szervezetünkbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet (kb. 5-10 szeresét) tartalmaz a normális, napi táplálék.


Egy egyéni napi Syncumar adag épp annyi, ami ezt a rendelkezésre álló K vitamin mennyiségek kellő mértékben ellensúlyozza. Ha emelkedik a prothrombin szint, ezért emelnünk kell a Syncumar adagot is. Hagy ezt elkerüljük, az egyszerűség kedvéért a különböző tápanyagokat (ételeket) három csoportra osztottuk.

Az első csoportban azok az ételek (tápanyagok) vannak, amelyek K vitamint tartalma nagyon alacsony, ezek fogyasztása nem befolyásolja a prothrombin szintet, és ezáltal a Syncumar adagot sem. Ide tartoznak a húsfélék, hal, kenyér, burgonya, rizs, tésztafélék, sajt, tej.

Második csoportban azok szerepelnek, amelyek közepes mértékben tartalmaznak K vitamint, ezeket a szokásos mennyiségben fogyaszthatják a Syncumart szedő betegek, ezekből egyébként a túlzott mennyiségek emelhetik meg a prothrombin szintet: vaj, étolaj, répaféleségek, gomba, uborka, zöldbab, alma, narancs.

Végül a harmadik csoportban vannak azok az ételek, amelyek fogyasztása mindenképpen korlátozandó (de nem teljesen eltiltott) mert magas a K vitamin tartalmuk. Ilyenek: a tojás, máj, saláta, spenót, karfiol, a málna, az eper, a paradicsom, a paprika, a brokkoli, a káposzta. Ezekre kell igazán odafigyelni, még ennél is fontosabb, hogy a korlátozott fogyasztás is egyenletes leegyen. Ezekből az ételekből kerülni kell a napi 10 dkg-nál nagyobb adagok fogyasztását.

Jelen tájékoztató valóban csak tájékozató és nem szigorú előírás: segíteni és nem elriasztani akarjuk az alvadásgátló gyógyszert szedő betegeket. A Syncumar rendszeres és jól ellenőrzött szedése olyan biztonságot jelent, ami mindenképpen megéri azt a kis odafigyelést amint írásunkkal segíteni kívántunk.

Ne feledjük persze, hogy a diéta csak az egyik tényező, amire valamelyest oda kell figyelnünk: a Syncumarral együtt szedett gyógyszerek is (más hatásmechanizmussal) befolyásolják a prothrombin-szintet, ezért mindig kérdezzük meg az ellenőrzést végző orvost, hogy nem kell-e módosítani a Syncumar adagját.

Különösen arra kell odafigyelni, hogy a rheuma gyógyszerek fokozzák a Syncumar hatást, ilyenek az Indometacin, Naprozyn, Voltaren, Aspiryn stb.
Mivel a különböző gyógyszerek is különböző mértékben befolyásolják a Syncumar hatását, ezért a legbiztonságosabb az, hogy az új gyógyszer szedésekor gyakoribbá tesszük az ellenőrzések számát.

A fájdalomcsillapítók közül az Algopirin, a Demalgon nem befolyásolják a Syncumar szedését, mint ahogy a közönséges antibiotikumok sem.


Az alkohol fogyasztása nagymértékben befolyásolja a Syncumar hatását, ezért az alvadásgátolt beteg nem fogyasszon szeszes italt.

 

drinfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dieta-naturicum.blog.hu/api/trackback/id/tr142500834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása